Pravična trgovina

Podjetje SIESTA že od leta 2006 leto sodeluje v projektu pomoči proizvajalcem visečih mrež v Mehiki, ki si prizadeva za ohranjanje tradicionalnega načina življenja potomcev Majev.

Že od samega začetka, leta 2006, sodelujem s podjetjem, ki se je prej imenovalo Merida hammocks, pred nekaj leti pa se je preimenovalo v Cielo hammocks. Cielo hamocks je dobila ime po fundaciji za pomoč Majevskim družinam – Fundacion Cielo http://www.fundacioncielo.org/ .

Je edino podjetje v Mehiki, ki se ukvarja z izdelavo in prodajo visečih mrež z nazivom, certifikatom B-corp in osmo, ki je pridobila ta certifikat, med vsemi podjetji v Mehiki.
Prav tako so bili nagrajeni  z nazivom Best for the world, za pomoč v skupnosti.
Prav tako je podjetje zadostilo vsem pogojem za pridobitev licence in sprejem med člane Fair Trade organizacije.

               

        

Projekti, ki smo jih skupaj uspešno izvedli:

  • Prva leta smo poskrbeli za socialno pomoč, za pomoč v vsakodnevnih, osnovnih dobrinah, ki jih je prejela vsaka družina
  • Zbirali sredstava za popravilo streh in ostalih nujnih opravil v vasi 
  • Štipendiral sem majevsko deklico po imenu Manuela ku Puc in ji omogočil, da razvije svoje sposobnosti ter da lahko študira
  • V naslednjih letih smo se lotili donacije za opremo dijaškega doma z visečimi mrežami, ki jih otroci uporabljajo namesto postelj
  • Potem se je doniralo preko fundacije https://www.gofundme.com/f/fundacioncielo 
  • V zadnjih letih pa skrbimo za majevske družine z donacijami preko Fundacije Cielo
    http://www.fundacioncielo.org/ , https://www.facebook.com/cielofoundation?ref=hl

                           

Skupnost okoli 700 majevskih družin v okolici Meride na Jukatanu pletejo originalne viseče mreže-hamaca mexicana na tradicionalen način. Večina jih ne govori špansko, govorijo eno od majevskih narečij. Živijo zelo odmaknjeno od civilizacije, še vedno v skladu s tisočletno tradicijo.

Viseče mreže pletejo v glavnem ženske, ki pa to lahko počnejo na domu in medtem pazijo tudi na otroke. Ženske lahko, zaradi dela doma, poskrbijo še za vsakdanja opravila, kot je pranje perila, kuhanje, priprava tortilj, obdelujejo vrtove- milpe in nasploh poskrbijo za družino.

Podjetje Cielo hammocks jim vsakih 15 dni dostavi bombažne niti, iz katerih se pletejo viseče mreže in jim istočasno tudi odkupijo že narejene primerke.  Produkte brez nadaljnjih posrednikov lansira na trg, da pridobi kupce doma in po svetu. Nudi dostojno plačilo in pa tudi možnost ohranjanja tradicionalnega načina življenja.

Poleg tega pa so v teku tudi programi socialne pomoči in razvoja, ki pa jih, kar je najpomembneje, sooblikujejo skupaj z majevskimi družinami, ki to pomoč prejemajo. Prav to je najpomembneje in pravi smisel pravične trgovine, omogočati sonaravni razvoj in ohranjati tradicijo. 

Veseli me, da je tudi SIESTA udeležena v tem projektu, saj le na ta način lahko pomagamo ljudem do pravičnega ovrednotenja njihovega dela in se izognemo izkoriščevalskemu izsiljevanju multinacionalk, ki ne izbirajo sredstev pri »krčenju stroškov« na račun proizvajalcev.

Hvala lepa,

Gregor Sebanc
Siesta