Pravična trgovina

Podjetje SIESTA že četrto leto sodeluje v projektu pomoči proizvajalcem visečih mrež v Mehiki, ki si prizadeva za ohranjanje tradicionalnega načina življenja potomcev Majev. Prva tri leta smo poskrbeli za socialno pomoč, letos pa z veseljem oznanjamo, da štipendiramo eno majevsko deklico po imenu Manuela ku Puc in ji omogočamo, da razvije svoje sposobnosti ter da lahko študira.

Skupnost okoli 700 majevskih družin v okolici Meride na Jukatanu pletejo originalne viseče mreže-hamaca mexicana na tradicionalen način. Večina jih ne govori špansko, govorijo eno od majevskih narečij. Živijo zelo odmaknjeno od civilizacije, še vedno v skladu s tisočletno tradicijo.

Viseče mreže pletejo v glavnem ženske, ki pa to lahko počnejo na domu in medtem pazijo tudi na otroke. Ženske lahko, zaradi dela doma, poskrbijo še za vsakdanja opravila, kot je pranje perila, kuhanje, priprava tortilj, obdelujejo vrtove- milpe in nasploh poskrbijo za družino.

Podjetje, ki jih zastopa, jim vsakih 15 dni dostavi bombažne niti, iz katerih se pletejo viseče mreže in jim istočasno tudi odkupijo že narejene primerke. Vloga podjetja je, da njihove produkte brez nadaljnih posrednikov lansira na trg, da pridobi kupce doma in po svetu ter jim nudi dostojno plačilo in pa tudi možnost ohranjanja tradicionalnega načina življenja.

Poleg tega pa so v teku tudi programi socialne pomoči in razvoja, ki pa jih, kar je najpomembneje, sooblikujejo skupaj z majevskimi družinami, ki to pomoč prejemajo. Prav to je najpomembneje in pravi smisel pravične trgovine, omogočati sonaravni razvoj in ohranjati tradicijo.

Veseli me, da je tudi SIESTA udeležena v tem projektu, saj le na ta način lahko pomagamo ljudem do pravičnega ovrednotenja njihovega dela in se izognemo izkoriščevalskemu izsiljevanju multinacionalk, ki ne izbirajo sredstev pri »krčenju stroškov« na račun proizvajalcev.

Hvala lepa,

Gregor Sebanc
Siesta