Izvor viseče mreže – Hamace

Beseda hamaca, ki v španskem jeziku pomeni visečo mrežo, po vsej verjetnosti izvira iz besede »hamack«, ki pomeni drevo, največkrat palmo, katerega vlakno, nitke iz skorje, lubja, so bile uporabljene za izdelavo prvih visečih mrež, ki naj bi po nekaterih informacijah bile izdelane v Srednji Ameriki že okrog leta 2000 pred našim štetjem.

Nitkasta vlakna iz drevesne skorje je kasneje zamenjal bombaž, ki je močnejši, mehkejši, udobnejši, vendar pa je kroj, vezava, vzorec, sestava in pa metoda, način tkanja ostal nespremenjen.

Viseča mreža-hamaca je bila Evropi prvič predstavljena po prihodu prve Kolumbove ekspedicije nazaj v Španijo.

Mož po imenu Oviedo, ki je podal natančen etnografski opis načina življenja, navad, produktov ljudstev v Srednji Ameriki, je med drugim zapisal tudi, da Indijanci spijo v postelji, ki ji pravijo »hamaca« in ki izgleda kot nekakšna mreža, narejena iz bombaža, dolga od 2.5 do 3 metre, z mnogimi prepletenimi nitkami, ki se združujejo na obeh koncih, obesimo pa jih lahko na poljubno višino. To, pravi Oviedo, so krasne postelje, čiste in ker je podnebje toplo ni potrebno biti pokrit, so pa lahke za prenašati, tako da jih lahko nosi tudi otrok.